S

Suomalaisravintolat eivät pärjää Euroopan Top 200 -listalla – muilla Pohjoismailla vahva edustus

Tämän vuoden OAD-lista Euroopan 200 parasta ravintolaa (Opinionated About Dining) on julkistettu. Tanskalla on Pohjoismaiden vahvin sijoitus kaikkiaan 9 ravintolan voimin. Kakkosena on Ruotsi, josta listalla on 7 ravintolaa. Pohjois-Ruotsissa, Järpenissä sijaitseva Magnus Nilssonin luotsaama Fäviken on koko listan kakkonen, joka on huikea saavutus.

Norjasta listalla on kaikkiaan neljä ravintolaa. Islannista ja Färsaarilta on kummastakin yksi ravintola. Lähialueelta myös Latviasta on listalla yksi ravintola, samoin Moskovasta. Siten Suomi jakaa kurjan tilanteen Viron ja Liettuan kanssa.

Spekulointia tilanteesta kannattaa jatkaa. Onko syynä se, että OAD-listan vaikuttajat eivät matkusta Suomeen? Onko Suomen maabrändi epäselvä?

Kuuluuko Suomi edes Pohjoiseen keittiöön siinä merkityksessä, miten se ymmärretään muissa Pohjoismaissa, koska meillä ei ole luontaisesti Atlantin raaka-aineita?

Puuttuuko meiltä rohkeutta ja näkemystä? Vai onko maailma vaan pirullisen epäreilu paikka?

Opinionated About Dining eli OAD on newyorkilaisen ruokabloggarin Steve Plotnickin luoma arviointisysteemi, joka on tuonut Michelin-oppaan ja World’s 50 Best Restaurants -äänestyksen rinnalle uuden, laajaa arvostusta nauttivan listauksen.

Alun perin Plotnicki aloitti listauksen osana ruokabloginsa keskustelufoorumia vuonna 2007, jonka jälkeen listaus on kasvanut – myös merkittävyydeltään.

Steve Plotnicki on yksi maailmalla matkustavista ruokabloggareista, jotka nousivat esiin vuonna 2014 TV-dokumenttisarjasta Foodies: kulinaristien jet set (esitetty 2.4.2015, YLE, Teemalauantai).

Plotnicki on taustaltaan muusikko, jolla on plakkarissa yhden hitin ihme Front Page Love Insurance vuodelta 1979.

Pikkuhitti mahdollisti Profile Records -yhtiön perustamisen vuonna 1981, joka johti taloudelliseen riippumattomuuteen. Yhtiö osui kultasuoneen julkaisemalla Run-DMC:n Raising Hell -levyn, jolla oli keskeinen rooli hip hopin synnyssä. Toinen osuma tapahtui, kun Plotnicki osti brittiläisen kultti-TV -sarjan Robot Warsin oikeudet ja sai myytyä sen yli 40 maahan.

OAD-listojen takana on yli 175 000 ravintola-arviota yli 5700 rekisteröityneeltä arvioijalta. Arvioitsijat ovat niin ammattilaisia kuin harrastajia, mutta painotuksen saavat arvioitsijat, jotka käyvät paljon ravintoloissa. Mitä enemmän testaa, sitä enemmän saa merkitystä listojen muotoutumisessa. Tässä on linkki Top 200 arvioitsijoiden listaan.

Algoritmi huomioi arvioitsijoiden käyntien määrän, matkustamisen ja ravintolan laadun.

Kyse on ravintolapalveluiden suurkuluttajista, jotka työnsä viemänä eri puolille maailmaa syövät ravintoloissa 100–150 ateriaa vuodessa. Heitä Plotnicki on kuvaillut ”ylemmäksi keskiluokaksi, muttei miljardööreiksi”. He käyttävät keskimäärin vuosittain yli 35 000 euroa ravintoloissa.

OAD on tänä vuonna listannut Euroopan Top 100+ -listan lisäksi myös Top 100+ Aasian ravintolat, Top 100+ Eurooppalaiset klassikot, Top 100+ Eurooppalaiset perinneravintolat, Top+ Euroopan Gourmet Casual jne.

OAD-listaus nostaa esiin myös edulliset paikat, sekä uudet tekijät ennen kuin Michelin tai 50 Best kerkeävät reagoimaan.

Listojen julkistusten yhteydessä on useita teemoitettuja illallisia, joihin niin kokit, media-ammattilaiset kuin top-arvioitsijat osallistuvat. Kunkin listan kokit valmistavat illalliset yhdessä.

Euroopan 200 parasta ravintolaa -lista

  1. Andreas Caminada – Schloss Schauenstein, Fürstenau, Sveitsi

Pohjoismaiset ravintolat:

  1. Fäviken, Järpen, Ruotsi
    8. Franzen, Tukholma, Ruotsi
    13. Geranium, Kööpenhamina, Tanska
    18. Maaemo, Oslo, Norja
    23. Kadeau Bornholm, Bornholm, Tanska
    29. Daniel Berlin, Skåne Tranås, Ruotsi
    37. Henne Kirkeby Kro, Henne, Tanska
    41. AEC, Kööpenhamina, Tanska
    42. Oaxen, Tukholma, Ruotsi
    46. Koks, Färsaaret
    54. Kadeau, Kööpenhamina, Tanska
    65. Studio, Kööpenhamina, Tanska
    68. Relae, Kööpenhamina, Tanska
    84. Esperanto, Tukholma, Ruotsi
    105. Gastrologik, Tukholma, Ruotsi
    113. Ekstedt, Tukholm, Ruotsi
    128. Sabi Omakase, Stavanger, Norja
    130. Amass, Kööpenhamina, Tanska
    155. Lysverket, Bergen, Norja
    162. Kontrast, Oslo, Norja
    166. Dill, Reykjavik, Islanti
    193. Kiin Kiin, Kööpenhamina, Tanska
    196. Vincents, Riika, Latvia

Linkki OAD:n Top 100+ Eurooppa -listaan on tässä.
Linkki kaikkiin OAD-listoihin on tästä.

Teksti Eeropekka Rislakki

CategoriesKilpailut

Facebook Comments