R

Ravintoloiden tavarantoimittajat ovat vaikeuksissa − Liikevaihdosta lähtenyt jopa 90 prosenttia

Koronakriisi on romahduttanut ravintoloiden ja muiden ammattikeittiöiden tavarantoimittajien liiketoiminnan. Alan yritysten bisnes on huventunut lähes olemattomiin. Apua kaivataan kipeästi.

Lagerblad Foodsin toimitusjohtaja Mika Lindfors istuu hiljaisessa toimistossaan Helsingin Tukkutorilla. Koko henkilökunnan lomautukset alkavat ensi viikolla. Laadukkaisiin ravintola- ja ammattikeittiöiden tuotteisiin erikoistunut Lagerblad on parissa viikossa menettänyt jopa 90 prosenttia liikevaihdostaan koronakriisin vuoksi.

Lagerblad Foodsin liikevaihto on normaalioloissa 18 miljoonaa euroa vuodessa. Yritys on keskittynyt horeca-asiakkaiden palvelemiseen. Yhtiö on merkittävä suomalaisen liha-raaka-aineen käyttäjä.

”Meillä on töissä useita keittiömestareita. Tuotteet raaka-aineista pakkausratkaisuihin on räätälöity ravintola-alan asiakkaille”, Lindfors perustelee.

Lagerblad Foods on asiakkaille tavallaan esivalmistuskeittiö, josta tuotteet lähtevät tukkujen kautta ammattikeittiöihin kypsinä pakasteina. Tuotteet ovat lämmitystä vaille tarjottavia.

Lagerblad Foodsin tuotteet on suunniteltu lähinnä ravintoloille ja suurtalouskeittiöille. Kuva: Lagerbland Foods Oy.

Lagerblad työllistää 33 ammattilaista. Alun perin kahden keittiömestarin unelmasta vuonna 1998 alkanut yritys valmistaa pihvejä, pyöryköitä, täyslihamakkaroita sekä artesaanityyppisiä piirakoita. Yrityksessä on myös ainutlaatuisella teknologialla toimiva muikkujen paistolinja sekä erikoistuotteita muun muassa kotimaisesta järvikalasta ja kasviksista.

Lagerblad Foods ei ole ongelmansa kanssa yksin. Useat yritykset ovat erikoistuneet ravintola-asiakkaisiin

Liha- ja valmisruokateollisuuden pk-yritykset ovat kilpailusyistä usein erikoistuneet tiettyihin tuote- tai asiakasryhmiin. Ravintoloiden kriisi kampittaa koko teollisuutta, sillä esimerkiksi osa suomalaisista teurastamoista on erikoistunut asiakkaissaan ammattikeittiöihin.

”Meillä kaikilla on sama ongelma. Liikevaihto romahti yhtäkkiä. Päivittäistavarakauppa vetää, mutta meillä ei oikein ole sinne sopivia tuotteita eikä varsinkaan kuluttajalle sopivia pakkauskokoja”, Lindfors sanoo.

Lagerblad on jo kehittänyt joitakin paikallisia pakkausratkaisuja vähittäiskaupan puolelle, mutta volyymit ovat suhteellisen pieniä tässä vaiheessa.

Alan keskusjärjestö, Lihakeskusliitto, on tutkinut julkisia tukimahdollisuuksia. Lition arvion mukaan näyttää siltä, että Lagerbladin kaltaiset yritykset ovat jäämässä väliinputoajiksi. Alalla toivottaan, että koronakriisin taloudellisia seurauksia lääkitessä tarkastellaan tasapuolisesti koko ketjua.

Haastattelu on peräisin Lihakeskusliiton tiedotteesta.

Facebook Comments