M

MaRa hoputtaa hallitusta avaamaan ravintoloiden rajoituksia mahdollisimman nopeasti – Alan konkurssnäkymät synkkenevät

Matkailu- ja ravintola-alalle jo toinen peräkkäinen menetetty kevätsesonki käy kalliiksi. Lähes 30 prosenttia alan yrityksistä on tällä hetkellä konkurssiuhan alla. MaRa vaatii hallitusta aloittamaan ravintoloita koskevien rajoitusten purkamisen välittömästi.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan jäsenkyselyn mukaan jopa 66 prosentilla alan yrityksistä liikevaihto alenee tänä keväänä vähintään puoleen verrattuna vastaavaan aikaan vuonna 2019. Eniten liikevaihto alenee ravintoloilla, hotelleilla, kylpylöillä, ohjelmapalveluilla, kongresseilla, messuilla sekä festivaaleilla.

Peräti 28 prosenttia alan yrityksistä on konkurssiuhan alla ja 3 prosenttia lopetti jo toimintansa viime lokakuuhun mennessä. Suurin konkurssi- ja lopettamisuhka on ohjelmapalveluilla (44 %), juhla- ja pitopalveluissa (43 %), pubeilla ja yökerhoilla (37 %), ruokaravintoloilla (33 %) sekä hotelleilla ja kylpylöillä (32 %).

Valtion maksamat korvaukset alan yrityksille rajoitustoimien aiheuttamista vahingoista ovat olleet alimitoitettuja. Majoitus- ja ravintola-alan yritysten kaikki yhteenlasketut valtion maksamat tuet olivat vuonna 2020 vain 193 miljoonaa euroa, kun näiden alojen liikevaihto laski samaan aikaan 2200 miljoonaa euroa.

Useampi kuin joka kolmas pubi ja yökerho toimii tällä hetkellä konkurssiuhan alla. Kuva: Pixabay.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on esittänyt uuden 5 prosentin määräaikaisen arvonlisäverokannan luomista tukemaan pahiten kärsineiden toimialojen ja niiden työntekijöiden asemaa.

”Yritysten kassat ovat tyhjinä. Kun rajoitustoimia puretaan ja työntekijöitä kutsutaan takaisin töihin, ongelmaksi muodostuu, mistä saadaan rahat työntekijöiden palkkojen ja muiden laskujen maksuun. Ravintolaruoan sekä matkailuun, majoitukseen ja tapahtumiin liittyvien arvonlisäverojen alentaminen olisi nopea keino saada yritysten kassoihin rahaa palkkojen ja muiden laskujen maksuun”, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Lapin mukaan maan hallituksen tulisi tehdä kehysriihessä päätös arvonlisäverojen alentamisesta ensi heinäkuun alusta lukien 12 kuukaudeksi eteenpäin.

”Alan toipuminen on valtionkin etu, sillä se on merkittävä valtion verotulojen lähde. Majoitus- ja ravintola-alan verojalanjälki oli noin 2,9 miljardia euroa vuonna 2019. Tästä luvusta puuttuvat vielä muiden matkailutoimialojen valtiolle maksamat verot”, Lappi toteaa.

Facebook Comments