V

Viinimaa Unkari onkin vanha olutmaa

Harvalle Unkarista tulevat mieleen olut ja vanhat panimot. Kiitos Alkon, me olemme tottuneet unkarilaisiin viineihin, joista kansan syviä rivejä ovat juovuttaneet Magyar Fehér Bor ja Egri Bikavér. Toki ei pidä unohtaa kansallisjuomia tokajia ja pálinkaa.
Unkarin oluenvalmistuksen historia ulottuu tuhannen vuoden taakse. Keskiajalta uudelle ajalle olutta valmistettiin katolisissa luostareissa ja panimotuvissa. Aina 1850-luvun puoliväliin saakka oluenpanoa kaupungissa hoitivat kauppiaskillat ja maaseudulla maanomistajat eli feodaali-isännät.
Teollisen oluenpanon perinne Unkarissa kulkee käsi kädessä teollistumisen historian kanssa. Kuten muuallakin Euroopassa, ensimmäiset varsinaiset oluttehtaat perustettiin 1800-luvun puolivälin tienoilla.

Kuva: Pixabay.

Varsinkin nykyisen Budapestin Budan puoleinen alue sopi oluenvalmistukseen hyvän vetensä ja syvälle kallioon louhittujen luolien ansiosta. Niinpä Unkari ja pääkaupunki Budapest tunnetaan erityisesti vaaleista lageroluistaan.
Ensimmäinen maailmansota koetteli Unkaria kaltoin. Sodan jälkeen maahan jäi valtavat viinivarastot, mikä aiheutti viinistä ylitarjontaa. Kansa ryhtyi juomaan halpaa viiniä, mikä laski puolestaan oluenkulutusta.
Panimoteollisuudelle jäi vaihtoehdoksi keskittyminen ja suurten yksiköiden perustaminen. Maahan jäi käytännössä neljä panimokeskittymää, joiden vaikutus näkyy yhä tämän päivän Unkarin panimoalalla.

Toisen maailmansodan jälkeen panimot kansallistettiin.

Toisen maailmansodan jälkeen Unkari liittyi sosialististen maiden leiriin. Sen seurauksena yksityiset teolliset yritykset kansallistettiin. Näin kävi myös vanhoille panimoille.
Itä-Euroopan rautaesiripun repeämisen jälkeen panimoyritykset siirtyivät takaisin yksityiseen omistukseen. Samalla maahan alkoi syntyä uusia pieniä panimoita. Kansainväliset jättipanimot ottivat kuitenkin Unkarin olutmarkkinat tiukkaan otteeseensa.
Unkarissa juodaan olutta noin 610 miljoonaa litraa vuodessa. Oluenkulutus on ollut tasaisessa laskussa lähes koko 2000-luvun. Maan asukasluku on noin 10 miljoonaa ihmistä eli unkarilaiset juovat olutta keskimäärin reilut 60 litraa per asukas.
Olutmarkkinoita hallitsee käytännössä neljä panimokonsernia. Ne ovat Borsodi, Heineken Hungária, Dreher ja Pécsi Sörfőzde.

Unkarin pienpanimota kartalla. Kuva: Google Maps.

Pieniä käsityöyrityksiä on arvoilta 80-90. Niistä parisenkymmentä on sopimusvalmistajia eli niin sanottuja mustalais- tai kiertolaispanimoita. Pienpanimoiden osuus oluenvalmistuksesta on parin prosentin luokkaa.
Unkarissa juodaan paljon pohjahiivaoluita. Vaalean lagerin ohella maistuvat tummat ja maltaiset lageroluoet sekä vahvat bockit. Uusien oluiden valmistuksessa käytetään mausteina paikallisia raaka-aineita. Varsinkin hedelmä- ja marjaoluita on markkinoilla suhteellisen paljon.
Perusolut on maassa suhteellisen halpaa. Oluen valmistevero on noin kuudesosa Suomen verosta. Se on tuntuvasti matalampi kuin esimerkiksi Virossa.

Olutmaut muuttuvat Unkarissakin.

Nykyisin Unkarissakin puhutaan olutvallankumouksesta. Nuoret aikuiset ovat ryhtyneet perustamaan uusia panimoita eri puolille maata. Maailman oluttuulet ja -virtaukset pyyhkivät yli pustan arojen.
Myös isot panimot haluavat siitä osansa. Niinpä nekin ovat alkaneet valmistaa Suomen tavoin IPA- ja muita Ale-oluita.

Helsinki Beer Festivalin Markku Korhonen (vas.) ja Jyrki Peltonen Unkarissa oluita hakemassa,

Unkari on tänään tässä viikonvaihteessa järjestettävän Helsinki Beer Festivalin teemamaa. Festivaalin napamiehet Markku Korhonen ja Jyrki Peltonen tekivät  muutama viikko sitten festarioluiden hakureissun Unkariin.
Sen tuloksena Helsingin Kaapelitehtaalla on maistettavina noin 170  pustan pienpanimo-olutta.
”Panimobuumi etenee vauhdilla Unkarissa. Mallia otetaan muualta maailmasta, mitta samalla oluiden valmistuksessa on mukana oma paikallinen viritys, jossa rikotaan perinteisiä sääntöjä ja tehdään uskaliaitakin kokeiluja”, Korhonen kertoo.
Korhosen mukaan uudet panimoyrittäjät ovat tosissaan, mutta monilla on pitkä taival kuljettavana.
”Rahan puute näkyy monissa pienpanimoissa. Vaikka intoa on, kaikilla ei ole vielä samanlaista laitekantaa kuin meillä Suomessa. Panimot kuitenkin ostavat koko ajan uusia vermeitä, kun saavat oluitaan myydyksi. Samalla oluentekotaito karttuu”, Korhonen pohtii.
Viisi Tähteä on mukana Helsinki Beer Festivalilla. Heikki Kähkönen pitää perjantaina ja lauantaina unkarilaisten oluiden tastingit. Niistä lisää tämän linkin takana.

CategoriesOlut

Facebook Comments