V

Vegaani- ja vegetaariruoka saavat oman lainsäädännön EU:ssa – vegaaniudesta myös ihmisoikeus?

EU-komission tavoitteena on luoda lainsäädännölliset määritelmät kasvis- ja vegaaniruoalle vuoteen 2019 mennessä. Asia liittyy osaksi ohjelmaa, jolla on tarkoitus nopeuttaa EU:n päätöksentekoa ja parantaa kustannustehokkuutta.

Vegetaari- ja vegaanidirektiivit ovat antaneet odottaa itseään jo vuodesta 2011 lähtien, jolloin asia sisältyi kuluttajien aseman parantavaan mm. ruoan merkintöihin liittyvään kokonaispakettiin.

Koska vegaanilain valmistelulle ja päätöksen teolle ei asetettu aikamäärettä, asia on jämähtänyt.

Euroopan vegetaariliitto EVU on painostanut asiassa ja vaatinut lainsääntöä jo vuodesta 2008 lähtien. Ratkaisevaa kuitenkin on se, että myös FoodDrinkEurope FDE, joka on EU-alueen ruoka- ja juomateollisuuden järjestö, on ajanut direktiivipakettia, jotta pelisäännöt olisivat Euroopassa yhteiset ja selkeät.

Vegetaarit ja vegaanit saavat kiittää Saksaa painostuksesta lainsäädännön eteenpäin viemiseksi, sillä Saksan elintarvikelain ja -tieteen yhdistys Bund für Lebensmittelrecht und Lebensmittelkunde on ollut avainasemassa lakikokonaisuuden valmistelun aktivoimiseksi.

Mikään läpihuutojuttu uusi lainsäädäntö ei ole, sillä kokonaisuus on laaja. Valmistelussa ja lopputuloksessa on huomioitava pakkausten ja mm. ravintolalistojen tuotemerkinnät sekä vegaaniuden toteutuminen mm. torjunta-aineista lähtien elintarvikkeiden valmistuksen apuaineisiin sekä terveysväittämiin.

Vegaaninen ruoka EU-valmistelussa:
Ei sisällä eläinperäisiä osia missään tuotannon kohdassa kuten lannoitteissa, torjunta-aineissa, raaka-aineissa, lisäaineissa, valmistuksen parantajissa, väriaineissa tai esimerkiksi entsyymeissä ja valmistuksen sivuaineissa. Sama periaate koskee prosessointia sekä lisäaineiden kaltaisia, samaan tarkoitukseen tehtyjä aineita.

Vegetaarinen ruoka EU-valmistelussa:
Samat vaatimukset kuin vegaanisessa ruoassa lukuun ottamatta seuraavia aineita, joita voidaan käyttää: maitoa, ternimaitoa, munaa, hunajaa, mehiläisvahaa, propolista sekä villarasvaa kuten lampaan lanoliinia.

Lainsäädäntöön myös vegaanien syrjinnän kriminalisointi?
Kansainvälinen Vegaanien Oikeuksien liitto lähtee vaatimuksissaan vielä pidemmälle. Yhteenliittymä katsoo, että:

Vegaanina oleminen on perusoikeus, joka sisältyy Euroopan ihmisoikeussopimuksen 9 artiklaan, jossa taataan ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapaus.

Tästä seuraa liiton mukaan Euroopan Unionissa hyväksytty yhdenmukaisuuden ja syrjimättömyyden periaate, jonka mukaan veganismiin kohdistettu syrjintä pitäisi olla olisi kriminalisoitu, jos tapahtuu:
syyllistämistä, koska olet vegaani,
häirintää, koska olet vegaani,
epäasiallista kohtelua, koska olet vegaani ja
kohtelua, joka asettaa sinut huonoon asemaan, koska olet vegaani.

Lisäksi vegaanina olet suojattu epätoivotuilta seikoilta, jotka:
ovat omanarvontuntoasi vastaan,
saavat tuntemaan nöyryytetyltä (subjektiivinen kokemus) ja
luovat vihamielisiä, arvoa alentavia tai nöyryyttäviä ympäristöjä

Työmarkkinoilla periaatteet tarkoittavat sitä, että jos työpaikallasi on tarjolla ruokaa, sinulla on oikeus vegaaniruokaan.

Jos työpaikalla edellytetään turva-asua, vegaanilla on oikeus saada käyttöönsä vegaaninen vaihtoehto eläinperäisten tuotteiden käyttämisen sijaan. Samoin yöpaikkakiusaamisen ja mm. vitsien suoja vegaaniuden vuoksi.

Yhteiskunnallisen yhdenvertaisuuden periaatteen vuoksi vegaanilla on oikeus edellyttää ja saada vegaanista ruokaa hotelleissa, lentoyhtiöiltä ja muissa julkisissa kulkuvälineissä, joissa ruokaa on tarjolla.

Kuvat: Pixabay

CategoriesYleinen

Facebook Comments