V

Vasemmistoliitto, Keskusta ja SDP kaappasivat maan suurimman raittiusjärjestön

Vanha punamultayhteistyö on voimaa Suomen suurimmassa raittius- ja terveysjärjestössä. Vasemmistoliitto, keskusta ja SDP ovat vallanneet miljoonien eurojen valtionapua nauttivan Ehkäisevä Päihdetyö EHYT ry:n hallituksen ja valtuuston.

Vaikka kieltolain päättymisestä tulee tällä viikolla kuluneeksi 85 vuotta, raittiustyö on kovaa valuuttaa poliittisessa vaikuttamisessa. Keskeisillä puolueilla ovat jo vuosikymmeniä olleet omat raittiusjärjestönsä. Niiden kautta on totuttu kanavoimaan rahaa sopiville ehdokkaille vaalityöhön. Nyt poliittista vaikuttamistyötä tehdään EHYT ry:n kautta.

Vasemmistoliitto on suurin puolue EHYT ry:n valtuustossa.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen kentässä tapahtui myllerrys muutama vuosi sitten. Raittiusvalistus keskitettiin yhteisen katto-organisaation, vuonna 2012 toimintansa aloittaneen EHYT ry:n sateenvarjon alle. Järjestön yhtenä keskeisenä tehtävänä on vaikuttaa sekä lainsäädäntöön että käytännön politiikkaan kunnissa ja valtakunnan tasolla.

EHYT piti kaksi viikkoa sitten edustajakokouksensa, jossa järjestölle valittiin valtuusto puheenjohtajineen. Erityisesti keskusta sekä perinteiset työväenpuolueet vasemmistoliitto ja SDP saivat juntattua oman väkensä tiukasti avainpaikoille.

Ei ole kovinkaan suuri uutinen, että valtuuston johtoon ui sujuvasti keskustan nykyinen kansanedustaja Pekka Puska. Hänen henkilökohtainen varajäsenensä on järjestön entinen puheenjohtaja päihdelääkäri Antti Holopainen (vas.).

Sen sijaan monelle on yllätys, että järjestön valtuustossa vasemmistoliiton ja SDP:n edustus on suurempi kuin muiden puolueiden yhteensä. Ja pienpuoleisiin lukeutuva vasemmistoliitto on ylivoimaisesti suurin poliittinen ryhmä.

Varsinaisista ja varajäsenistä ainakin 12 on taustaltaan vasemmistoliittolaisia. Keskustalaisia on vähintään 8 ja demareita 6. Kokoomuslaisia on 3 ja vihreitä 1.

Demarisuora jyrää EHYT ry:n hallituksessa.

EHYT ry:n hallitus on puolestaan sosiaalidemokraattien käsissä. Hallituksessa on 12 jäsentä, joista 4 on demareita. Hallituksen puheenjohtaja on SDP:n kansanedustaja Hanna Tainio. Hänen varajäsenensä on Ismo Haapala (vas.).

Muut puoluepolitiikassa kannuksensa nauttineet hallituksen varsinaiset jäsenet ovat SDP:n Annu Komulainen, Pirjo Mohamed ja Sirpa Paatero sekä RKP:n Pia-Lisa Sundell.

Varajäsenistä poliittista taustaa on ainakin Jaana Huhdalla (vihr.), Anneli Palosaarella (kesk.), Riitta Matilaisella (vas.) ja Tiina Kivisaarella (kok.).

Huomionarvoista on, että kristillisdemokraatteja ei ole huolittu EHYT ry:n ehkäisevään päihdetyöhön mukaan. Ainakaan puolueen näkyviä kellokkaita ei istu hallituksessa ja valtuustossa. Eduskunnassa puolue kuitenkin ajaa kaikkein näkyvimmin järjestön tavoitteita.

EHYT toi omat listat ja teesit kuntavaaleihin.

Meneillään olevissa kuntavaaleissa EHYT kampanjoi näyttävästi. Kuntavaaleihin järjestö on luonut puolueiden tavoin omat teesinsä. Niissä vaaditaan järjestöille nykyistä vahvempaa roolia kuntalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia tuovina yhteisöinä.

EHYT vaatii myös, että jokaiseen kuntaan nimetään henkilö, jolla on ehkäisevän työn koordinaatiovastuu. Samalla kuntiin on luotava sektorirajat ylittävät rakenteet ehkäisevän työn toteuttamiseksi. EHYT ry:llä jäsenjärjestöineen on jo monissa kunnissa valmiina omat henkilönsä näille paikoille.

EHYT muistuttaa, että soten siirtyessa maakuntien tasolle kuntavaaleissa päätetään paikallisesta elinkeinoelämästä. Järjestön tavoitteisiin on allekirjoituksellaan sitoutunut monta sataa kuntavaaliehdokasta eri puolilta maata. EHYT ry:n verkkosivun kautta nämä ehdokkaat saavat ilmaista näkyvyyttä.

Ilmaisia lounaita ei ole olemassa. Nähtäväksi jää, millä tavoin EHYT ja sen taustalla oleva raittiuspolittinen puoluekoneisto aikoo ulosmitata ehdokkaille tarjoamansa positiivisen julkisuuden.

Facebook Comments

Comments are closed.