S

Suomi varautuu afrikkalaisen sikaruton varalta

Viranomaiset toivovat, että suomalaiset eivät toisi villisian lihaa ja siitä tehtyjä jalosteita Baltian maista afrikkalaisen sikaruton leviämisen estämiseksi. Elintarvikeviranomaiset ja Suomen Sikayrittäjät ry ovat käynnistäneet tiedotuskampanjan yhteistyössä Tullin kanssa, jotta sikaruton aiheuttama ASF-virus ei leviäisi Suomeen.
villisika-2Afrikkalainen sikarutto riehuu edelleen Suomen lähialueilla Baltiassa ja Puolassa. Varsinkin Virossa tautia on esiintynyt laajalti aina Saarenmaata myöten. Laivayhtiö Tallink on lopettanut toistaiseksi villisikatuotteiden myynnin aluksillaan ja mantereen myyntipisteissä.

Viron-metsästysmatkailu suurin riski

ASF-viruksen aiheuttamaan tautiin ei ole hoitoa eikä rokotetta. Suomen kannalta merkittävimmät riskit liittyvät Baltian ja Itä-Euroopan matkailuun.
”Tautia ei ole esiintynyt koskaan Suomessa. Riskit kuitenkin kasvavat, jos villisianlihaa tuodaan paloina tai ruhoina maahan laittomasti. Varsinkin metästysmatkailussa kannattaa olla tarkkaana ja jopa välttää villisianmetsästystä”, sanoo apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen maa- ja metsätalousministeriöstä.
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja Tullin käynnistävät kampanjan laittoman lihantuonnin estämiseksi ja valvomiseksi. Tietoa taudista ja sen vaarallisuudesta tullaan jakamaan maahantulopisteissä.

Venäjältä ei välitöntä uhkaa

Suomen lähialueella afrikkalaista sikaruttoa todettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Taudinpurkaus oli Pietarin lähellä sijaitsevalla sikatilalla. Tämän jälkeen tautia on todettu Murmanskin, Arkangelin ja Pietarin alueilla sekä Venäjän Karjalassa yksittäisinä tapauksina pienissä sikaloissa.
villisika-3_2Vuoden 2014 aikana afrikkalainen sikarutto levisi Liettuaan, Latviaan, Puolaan ja Viroon.  Suomen viranomaiset uskovat, että Venäjällä ei ole välitöntä uhkaa taudin leviämiseksi Suomeen.
Venäjän viranomaiset ovat tehostaneet elintarvikevalvontaa sekä vähentäneet sianlihan myyntiä toreilla ja marketeissa taudin leviämisen ehkäisemiseksi.
”Venäjä on perustanut Suomen ja Viron vastaisille rajoille sekä Leningradin oblastin alueelle 10 kilometrin levyiset puskurivyöhykkeet, joissa sikojen kasvatusta on vähennetty 80 prosentilla. Erityistä huomoita on kiinnitetty sikojen takapihakasvatukseen”, sanoo Leningradin alueen eläinlääkintähallinnon johtaja Idris Idiatulin.
villsika-4Venäjällä villisiat ovat levittäneet afrikkalaista sikaruttoa. Leningradin alueella on laskettu elävän noin 9000 villisikaa. Venäjän viranomaiset ovat aloittaneet kannan vähentämisen ja lopettaneet villisian ruokintapaikkoja.
Suomen sekä Venäjän Karjalan ja Leningradin alueen viranomaiset suunnittelevat yhteisiä harjoituksia taudin ehkäisemiseksi ja sikaruttoon liittyvän tutkimustyhteistyön parantamista käytännön tasolla.
Afrikkalainen sikarutto on erittäin vakava sianlihan tuotantoa ja villisikoja uhkaava eläintauti. Se ei leviä ihmiseen. Tällä hetkellä on myös tutkittavana, levittävätkö eri hyönteiset, kuten puutiaiset, virusta.
Taudin torjuntaa käsiteltiin kansainvälisessä seminaarissa Helsingissä tiistaina.
Jutun kuvat: Pixabay. Kuvituskuvat eivät liity jutun aiheeseen.

CategoriesYleinen

Facebook Comments