K

Keskisuomalaiset omivat saunan

Keski-Suomessa kuultiin viime syksynä painavaa saunajulistusta, kun maakunta julistautui Suomen – ja miksei samalla koko maailmankin – viralliseksi saunamaakunnaksi. Keski-Suomen kauppakamarin liikkeelle paneman hankkeen tarkoituksena on levittää saunomisen ja saunateollisuuden ilosanomaa yhteisvoimin niin kotimaassa kuin maan rajojen ulkopuolella, erityisesti Keski-Euroopassa.

Yöpuu-yhtiön myyntipäällikkö Ella Salmela (vas.), saunahankkeen vetäjä Päivi Heikkala ja Lomakeskus Revontulen toimitusjohtaja Tiia Valkama.
Yöpuu-yhtiön myyntipäällikkö Ella Salmela (vas.), saunahankkeen vetäjä Päivi Heikkala ja Lomakeskus Revontulen toimitusjohtaja Tiia Valkama.

”Lappi on tehnyt loistavaa työtä joulupukkimatkailun eteen, ja me haluamme kehittää saunasta yhtä hyvän vetonaulan Keski-Suomeen,” sanoo Stopover Keski-Suomi -hankkeen vetäjä Päivi Heikkala.
”Meillä on täällä saunateollisuuden keskittymä. Harvia on maailman suurin kiuastuottaja ja meillä tuotetaan myös muun muassa tynnyri-, teltta- ja savusaunoja. Karkean arvion mukaan meillä on satakunta saunan parissa jollain tavalla toimivaa yritystä. Niistä verkostossamme on tällä hetkellä mukana reilut parikymmentä.”
Verkostoon kuuluvat yritykset ovat sitoutuneet kehittämään saunapalveluja ja huolehtimaan palveluiden korkeasta laadusta. Laatua tarkkailee Sauna from Finland -yhdistyksen auditointiryhmä, joka pitää silmällä esimerkiksi saunojen puhtautta.
Saunoille myönnetään myös laatusertifikaatteja. Nyt maakunnassa on kolme Authentic Finnish Sauna Experience -sertifioitua saunaa. Ne ovat Lomakeskus Revotulessa Hankasalmella ja Varjolan Tilalla Laukaassa.
Ravintolat mukana
Valtaosa saunahankkeessa mukana olevista yrityksistä tarjoaa myös ravintola- tai catering -palveluja. Ruoka ja juoma ovat siten tärkeä osa keskisuomalaista saunabrändäystä.

Esimerkiksi Lomakeskus Revontuli on kehittänyt saunamenun, jossa hyödynnetään paikallisia tuotteita. Menuun tulee kuulumaan olennaisena osana vastikään lanseerattu laukaalaisen Tiituspohjan Palvarin saunamaakuntamakkara, joka on miedosti maustettu gluteeniton täyslihatuote.
Saunamenun kruunaa tietysti saunaolut. Idea omasta oluesta heräsi jo viime talvena, ja tekijätkin löytyivät läheltä. Jyväskyläläisen Panimo Hiiden panemaa saunamaakuntaolutta, Keito-täysmallaslageria, löytyy verkoston ravintoloiden lisäksi nyt myös markettien hyllyiltä. Hanassa sitä on tarjolla uudessa Verso-hotellissa Jyväskylän keskustassa.
Yöpuu-yhtiöön kuuluva Verso on muutenkin innokkaana mukana projektissa, sillä yritysverkoston yksi tärkeimmistä tavoitteista on kehittää yhteistuumin keinoja kansainvälisten asiakkaiden houkutteluun.
”Yöpuulla on jo nyt paljon enemmän kansainvälisiä asiakkaita kuin muilla keskustahotelleilla. Uskon, että verkoston avulla tavoitamme entistä enemmän ulkomaisia asiakkaita. Verkostollamme on jo nyt yli 200 matkanjärjestäjäkontaktia,” Yöpuu-yhtiön myyntipäällikkö Ella Salmela kertoo.
Ensimmäinen saunaviikko
Saunahankkeen puitteissa järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Niistä saatiin ensimakua Keski-Suomen saunamaakuntaviikolla heinäkuun alussa.
Saunanlämmityksen MM-kisat järjestettiin Peurungassa osana saunamaakuntaviikkoa.
Saunanlämmityksen MM-kisat järjestettiin Peurungassa osana saunamaakuntaviikkoa.

Viikon aikana lämmitettiin telttasaunoja kilpaa saunanlämmityksen MM-kisoissa, tanssittiin saunatansseissa ja järjestettiin saunateemaisia hyvinvointi-iltoja.
Vaikka sateinen keli ei saanut saunakansaa ruuhkaksi asti liikkeelle, järjestäjät luottavat saunan vetovoimaan.
”Projekti jatkuu vuoteen 2018 saakka, mutta tarkoituksena on tehdä tästä pysyvä juttu. Sauna on maailmanlaajuisesti niin vahva matkailuteema, että se voi tuoda meille paljon turisteja, uutta liiketoimintaa ja euroja,” Päivi Heikkala sanoo.
Katso video saunamaakuntaoluesta: http://saunaregion.fi/fi/sauna-tapahtumat/uutiset/saunaolut/
Lisätietoja: www.saunaregion.fi
Teksti ja kuvat: Maria Markus

CategoriesMatkalla

Facebook Comments