K

Kaksi Michelin-tähditettyä malmölaisravintolaa haluaa pois White Guidesta

Ruotsissa kaksi malmölaista Michelin-tähtiravintolaa haluaa jättäytyä pois White Guide -ravintolaoppaan listauksista, sillä ne katsovat, että Michelin-oppaan ja White Guiden laadullisten näkemysten välillä on liian suuria eroja. Ambiances-ravintolan ravintoloitsija Karim Khouani on laittanut juristinsa asialle ja hän pitää White Guiden arvioita epäpätevinä ja jopa korruptoituneina.
Kaikki alkoi siitä, kun vuoden 2016 White Guide julkaistiin maaliskuussa. Oppaan sivuilla on Ruotsista n. 800 ravintolaa ja tietenkin myös Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki Malmö on läpivalaisussa. Uudessa oppaassa tapahtui myös malmölaisravintoloiden kaikkien aikojen korkein sijoitus, sillä veljesten Mats ja Ebbe Vollmerin ravintola Vollmers nousi White Guiden valtakunnallisella listalla sijalle 8.
Kaksi muuta Michelin-tähditettyä malmölaisravintolaa: Bloom in the Park ja Ambiance jäivät kauas kärjestä. Ensimainittu piti paikkansa 26:ntena valtakunnallisella listalla ja sai maininnan ”mestariluokkaa”. Sen sijaan tähtiravintola Ambiance sai maininnan ”erittäin hyvää luokkaa”, mutta jäi kauas muiden Malmösta noteerattujen Lyranin ja Bastardin taakse.
Ambiancen ravintoloitsija Karim Khouani on Sydsvenkan-lehden mukaan valmis heittämään ravintolastaan ulos White Guiden tarkastajat, jos he vielä astuvat hänen ravintolaansa, koska ”ravintolakriitikot eivät osaa työtänsä ja heillä on liian vähän kokemusta arvioinnista. Olen väsynyt tähän”.

Jos arvio ei ole yhtä todellisuuden kanssa eikä se huomioi edellisiin vuosiin verrattuna tehtyä työtä ja kehitystä, lopputulos on moraalia laskevaa sekä ravintoloitsijan että henkilökunnan osalta.

Kustantajatapaamisessa odotti yllätys

White Guiden kustantaja ja perustaja Mikael Mölstad päättikin järjestää tapaamisen Karim Khouanin kanssa Ambiance-ravintolassa. Mölstadille tuli täytenä yllätyksenä, että paikalla olivat myös Igi Vidal Bloom in the Park:ista, Besnik Gashi ja Robert Jacobsson Bord 13– ja B.A.R -ravintoloista, Jennie Walldén korealaisravintola Namu:sta kuten myös Carl Bodin Svensk ja Lotta Andersén Westerlund Bantorget 9 -ravintolasta Lundista. Kaikki halusivat tuoda julki tyytymättömyytensä White Guiden työtavoista ja perusteluista. Samalla on käynyt ilmi, että tyytymättömyyttä on virinnyt eri puolilla Ruotsia.

Monimutkainen pisteytys, liikaa huonoja arvioitsijoita

Sydsvenskan-lehti keräsi kokouksen osallistujilta pointteja, jotka ärsyttävät heitä. Listatuksi tulivat ainakin seuraavat seikat:
– Jos arvio ei ole yhtä todellisuuden kanssa eikä se huomioi edellisiin vuosiin verrattuna tehtyä työtä ja kehitystä, lopputulos on moraalia laskevaa sekä ravintoloitsijan että henkilökunnan osalta. Samalla paikkansa pitämätön arvio on johtanut pätevän työvoiman irtisanoutumisiin.
– White Guidessa on monimutkainen pisteytysjärjestelmä ja on ilmeistä, että eri arvioitsijat painottavat eri asioita, joten yhteismitallisuus puuttuu. Tämä rapauttaa arvioiden ja koko oppaan uskottavuutta.
– On syytä epäillä, että joidenkin arvioiden kohdalla kyse on henkilökohtaisesta takaisin maksusta.
– Oppaan olisi syytä muuttaa arviointinsa tulokset kategorisoinniksi Michelinin tapaan, koska kuluttajalle se, onko pisteitä 67 tai 69 ei ole merkitystä, mutta ravintolalle on.
– Michelin arvioi vähemmän ravintoloita, joten sillä on myös vähemmän arvioitsijoita, joten yhtenäinen linja on helpompi luoda. Lisäksi White Guiden arviot ovat subjektiivisia. Sen sijaan kun kysyy Kumiukon arvioitsijalta, pitikö hän ruoasta, vastaus kuuluu suurin piirtein näin: ”sillä ei ole merkitystä mistä minä pidän ja mikä on minun makuni”.

Vetäytyminen sananvapauden taakse

White Guiden Mikael Mölstadin mukaan opas on journalistinen tuote, jota ei ole suunnattu ravintoloille vaan kuluttajille. Lisäksi Mölstad on painottanut, että White Guide on merkityksellisempi kuin eroamistaan vaativat ravintolat ymmärtävät. Mutta hän lupaa, että paikallisten arvioitsijoiden lisäksi Malmöön lähetetään jatkossa kriitikoita myös Tukholmasta.

Facebook Comments