A

Alkoholilain äänestystulos aiheutti suuren tunteiden purkauksen – kaupan raja muuttunee vasta maaliskuussa

Alkoholilakia koskevassa äänestyksessä tappiolle jääneet kansanedustajat vuodattivat tuskaansa eduskunnassa perjantaina. Enintään 5,5-prosenttisten juomien myynti kaupoissa alkanee vasta maaliskuun alussa, kun uusi alkoholilaki tulee kokonaisuudessaan voimaan.
Päivittäistavarakaupat saavat myydä ensi vuonna enintään 5,5-prosenttisia mietoja alkoholijuomia. Eduskunta hyväksyi uuden alkoholilain sisällön perjantaina. Lain voimaantulosta päätetään eduskunnan toisessa käsittelyssä tiistaina 19. joulukuuta.
Äänestystulokseen pettyneiden kansanedustajien oli vaikea pidätellä tunteitaan eduskunnan suuressa salissa ja kahviossa perjantaina. Kristillisdemokraattien Päivi Räsäselle äänestystulos vaikutti olevan yksi hänen kansanedustajan uransa vaikeimmin nieltäviä tappioita.

Eduskunta äänesti 5,5-prosenttiset juomat kauppoihin äänin 98-94. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta.

Suomenmaa-lehti kirjoittaa, että keskustan kansanedustajat Pekka Puska ja Mikko Kärnä kävivät rajua sanasotaa eduskunnan kuppilassa. Puska väitti äänestyksen jälkeen, että keskustajohto painosti voimakkaasti omiaan.
”Ymmärrän, että kokoomus painosti tiukasti omiaan, se oli vahvojen ihmisten ja rahan ratkaisu. Mutta olen pettynyt, että keskustankin johto hyvin voimakkaasti painosti omiaan, vaikka olisi sovittu vapaista käsistä”, Puska sanoi.
Puskan mielestä keskustan johtaa hallitus lisää suomalaisten alkoholinkäyttöä ja ongelmia. Samalla heikommassa asemassa olevat ihmiset sekä lapsiperheet kärsivät prosenttikorotuksesta.
”Se on vastoin alkiolaisia periaatteita. Epäilenpä, että Alkio kääntyy haudassaan”, Puska totesi.
Santeri Alkio 1862-1930 on Suomen Keskustaa edeltäneen Maalaisliiton perustaja. Hän on koko keskustaväen pääideologi. Kärnä tuohtui Puskalle Alkion nimen ja alkiolaisen perinteen mukaan vetämisestä.
”Keskusta on liberaali liike, jossa kunnioitamme ihmisyysaatteita ja sitä, että ihmiset osaavat tehdä itse valintoja. Tohtori Pekka Puska ei sitä (alkiolaisuutta) määrittele”, ärsyyntynyt Kärnä sanoi Suomenmaa-lehdelle välikohtauksen jälkeen.

Päivi Räsänen: Tämä on synkkä ja surullinen päivä Suomen alkoholipoliittisessa historiassa.

Ohessa on poimintoja kansanedustajien ja muiden vaikuttajien kommenteista äänestystuloksen jälkeen.
Sari Essayah (kd): ”Tuntuu kyllä todella surulliselta, että juuri ennen joulua teemme tällaisia päätöksiä. Meillä on erilaisia järjestöjen kampanjoita, joissa keskustellaan siitä, miten hienoa olisi, kun olisi raitis joulu lapsille ja koko perheelle.”
Toimi Kankaanniemi (ps.): ”Valitettavasti joudun toteamaan, että viiden vuoden päästä ei meillä ole Alkon monopolia vaan vapailla markkinoilla kaikki alkoholi.”
Satu Taavitsainen (sd.): ”Alkoholipitoisuus pullossa ja tölkissä nousee 17 prosenttia, mikä lisää tietenkin humalan astetta. Nuoret ovat aikuisia pienipainoisempia, jolloin pienempi määrä alkoholia aiheuttaa heille vakavamman humalatilan.”
Touko Aalto (vihr.): ”En sinänsä vastusta vahvempien oluiden tuomista kauppoihin, en vain hyväksy mitä tahansa tapaa tehdä se. Markkinataloudessa tuotteen hintaan tulisi sisällyttää sen aiheuttamat haittakustannukset. Hallituksen on määrä korottaa alkoholiveroa 100 miljoonalla eurolla. Se ei riitä kattamaan alkuunkaan lisääntyneen kokonaiskulutuksen haittoja terveyteen ja menetettyihin työtunteihin ja työn tuottavuuden pienentymiseen.”
Li Andersson (vas.) ”On todella erikoista, että samat edustajat, jotka pitävät neloskaljan saamista kaupasta suurena ihmisoikeustaisteluna holhousvaltiota vastaan, muita mukisematta kuitenkin hyväksyvät työttömien sosiaaliturvan leikkurin.”
Juha Mikkonen, EHYT ry:n toiminnanjohtaja: ”Kansan valitsemat päättäjät kantavat tästä vastuun. Me muut tahot eli järjestöt ja viranomaiset yritämme kykyjemme ja mahdollisuuksiemme mukaan tehdä työtä tilanteen korjaamiseksi.”

KESKUSTAN Kansanedustaja Mikko Kärnä: Kyllä tuntuu hienolle.

Sinuhe Wallinheimo (kok.): ”Alkoholiuudistus on esimerkki siitä, että kansalaisten mielestä ylimitoitettu holhous ei kuulu enää tämän päivän Suomeen. Lakipaketin neuvottelijana olen tyytyväinen tästä askeleesta.”
Mikko Kärnä (kesk.): ”Tämä on erittäin iloinen ja erinomainen päivä suomalaiselle alkoholipolitiikalle. Eduskunnan tekemä päätös on voitto päivittäistavarakaupalle, syrjäseuduille, mallasohran viljelijöille sekä myös suomalaiselle pienpanimoteollisuudelle.”
Hartwallin toimitusjohtaja Kalle Järvinen: ”Uudistus toivon mukaan näkyy ostosten painottumisena yhä enemmän kotimaahan. Varastoja ei tarvitse ostaa matkoilla täyteen. Tältä osin uudistus voisi vaikuttaa jopa kulutusta hillitsevästi. Tässä merkitsevänä tekijänä on verotus”. (Kauppalehti 15.12.)
Ravintoloitsija Antti Raunio: ”Tehdyn päätöksen ansiosta omien lapsieni ei todennäköisesti tarvitse ikinä ostaa alkoholia Alkosta. Pienin askelin oikeaan suuntaan.”
Pienpanimoyrittäjä Mika Tuhkanen: ”Onhan tämä tosi hyvä asia. Se on vähän niin kuin olisi saanut hopeamitalin. Osittain tuntuu voitolta ja osittain häviöltä. Voitolta siksi, että iso osa pienpanimoista vihdoin ja viimein reippaan 20 vuoden taistelun jälkeen sai ulosmyyntioikeuden, mutta hopeamitalilta sen takia, että kaikki ei sitä saanut.” (Yle 15.12.)
Alko Oy: ”Alko palvelee asiakkaitaan jatkossakin koko Suomen kattavasti. Vuonna 2018 Alko jatkaa myymälöiden remontoimista uuteen konseptiin. Jatkossakin myymälät palvelevat kaikkialla Suomessa ja Alko toimii lähellä asiakkaita.” (Alkon tiedote 15.12.)
Viisi Tähteä uutisoi perjantaina, että nykyistä vahvemmat juomat tulisivat kauppoihin jo tammikuun alusta. Näkemys perustui eduskunnasta torstaina saatuun aineistoon.

CategoriesYleinen

Facebook Comments