S

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021 -äänestys käynnistyi – lista julki 20. toukokuuta

Viisi Tähteä -verkkomedian järjestämä perinteinen Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021 -äänestys käynnistyi maanantaina. Äänestysaikaa on perjantaihin 30. huhtikuuta saakka. Tulokset julkistetaan Helsingin Messukeskuksessa järjestettävässä virtuaalisessa verkkolähetyksessä Viiden Tähden YouTube-kanavalla 20. toukokuuta.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, johon kutsutaan yli 1100 horeca-alojen, juomabisneksen sekä ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaista. Äänestäjien jakauma on valtakunnallinen. Äänestys järjestetään jo 13. kerran.

Äänestyksen ja listauksen toteuttaa Viisi Tähteä Media. Pääyhteistyökumppani on Helsingin Messukeskus. Kumppaneina ovat FREX-perunat ja -kananmunat, Wihurin Metro-Tukku ja Decanter.

”Järjestämme Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021 -listauksen ravintoloiden koronarajoituksista ja -sulusta huolimatta. Haluamme äänestyksellä nostaa Suomen parhaat ruokaravintolat sekä kansantalouden kannalta merkittävän ravintolatoimialan positiivisena uutisena esiin kesän kynnyksellä, jolloin Suomi valmistautuu vilkkaaseen lomakauteen”, Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki perustelee.

Listaus nostaa hyvien ruokaravintoloiden arvostusta koronapandemian aikana.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2021 nostaa esiin ravintoloita ja niiden takana olevia antaumuksellista työtä tekeviä ihmisiä, uusien ideoiden maailmaa ja huippuosaamista. Lisäksi palvelu, puhtaat raaka-aineet ja innovatiivisuus nousevat kunniapaikalle.

Tänä vuonna innovatiiviset ideat ja luovat ratkaisut selviytymisessä koronakriisin keskellä nousevat luonnollisesti äänestyksessä esille. Ravintolat ovat taistelleet olemassaolostaan jo yli vuoden koronasulkujen ja -rajoitusten keskellä.

”Ravintoloilta ja niiden henkilökunnalta on riistetty ihmisyys. Jäljellä on viranomaisten luoma viholliskuva, jonka mukaan tartuntaketjut päättyvät ravintolaan aivan kuin virusta valmistettaisiin ravintolakeittiöissä. Valtion suojeluksessa ja harjoittamana tuotetaan vihapuhetta ja -tekoja, jotka kohdistuvat yhteen toimialaan, vaikka tieteeseen perustuvaa näyttöä ei ole”, Rislakki muistuttaa.

Ravintola Palace juhli riehakkaasti voittoa viime vuonna. Kuva: Andres Teiss.

Äänestäjiksi on kutsuttu yli 1100 ravintoloitsijaa, keittiömestaria, salin johtotehtävissä toimivaa, alkoholialan sekä ravintola- ja ruokajournalismin ammattilaista. Kutsuttavien joukko on suurin listauksen 13-vuotisessa historiassa.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa on maan arvostetuin ja luotettavin ravintolalistaus.

Viisi Tähteä käynnisti 50 Parasta Ravintolaa -listauksen vuonna 2004. Listaus oli tauolla vuodet 2013–2017.
Uuden tulemisen tehneen ravintolalistan parhaimmaksi alan ammattilaiset valitsivat vuosina 2018 ja 2019 Ravintola Grönin Helsingistä ja viime vuonna Ravintola Palacen Helsingistä. Alkuvuosina ykkössijaa piti peräti seitsemän kautta Hans Välimäen luotsaama Chez Dominuique.

”Suomen 50 parasta ravintolaa on selkeästi arvostetuin ja luotetuin ravintolalistaus Suomessa. Perustuuhan se satojen alan ammattilaisten arvioon. Listan julkistaminen saa koko ravintola-alaa seuraavan median ja alan ammattilaisten huomion, joka noteerataan naapurimaitamme myöten”, Rislakki perustelee.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2020 -äänestyksessä on listauksen ohella eri alakategorioita, joita ovat mm. paras ruoka, paras viiniravintola sekä paras innovatiivinen ja eettinen ravintola. Kategorioilla ovat omat yhteistyökumppaninsa kummiyrityksinä.

Pekka Terävä äänestettiin ylivoimaisesti ensimmäiseksi Ammattilaisten Ammattilaiseksi 2020. Kuva: Andres Teiss

”Nyt on toisen kerran mahdollista äänestää henkilöä otsikolla Ammattilaisten Ammattilainen, joka on arvostettu, yhä alalla oleva, ennakkoluuloton ja idearikas alan kehittäjä. Hän luo hyvän pössiksen, joka välittyy myös asiakkaille, ja toimii esimerkkinä jakamalla oppeja ja asennetta. Kategoriakumppanina on Helsingin Messukeskus”, Rislakki kertoo.

Viime vuonna parhaaksi ammattilaiseksi äänestettiin helsinkiläisen Olo-Groupin ravintoloitsija, keittiöpäällikkö ja alan vaikuttaja Pekka Terävä.

”Pekka Terävä siirtyy samalla Suomen 50 Parasta Ravintolaa -ammattilaisten Hall of Fameen eli häntä ei voi enää äänestää. Nyt on uuden sankarin vuoro”, Rislakki toteaa.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen tulosten julkistamisen yhteydessä paljastetaan myös listan sijoille 51–100 sijoittuneet ravintolat.

Baskeri & Basson Nicolas Thieulon on pokannut lukuisia kategoriapalkintoja viime vuosina. Kuva: Andres Teiss.

Tulokset julkistetaan 20. toukokuuta virtuaalisessa palkintojenjaossa Helsingin Messukeskuksessa.

Valtakunnallinen äänestys järjestetään 12.–30.4. Vastaukset on palautettava viimeistään vappuaattona 30. huhtikuuta. Vastaaminen tapahtuu kutsutuille lähetetyllä äänestyskaavakkeella.

”Äänestyksen vahvuus on siinä, että omaa työpaikkaa tai omistamaansa ravintolaa ei voi äänestää. Myös samaan ketjuun kuuluvien ravintoloiden äänestäminen ei ole sallittua. Näin taataan, että ravintolan vetovoimatekijät, osaaminen ja laatu nousevat arvostukseen kollegoiden ja muiden ammattilaisten silmissä”, Rislakki muistuttaa.

Äänestys huipentuu torstaina 20. toukokuuta klo 14.00 alkaen Helsingin Messukeskuksessa järjestettävään virtuaaliseen livetilaisuuteen, joka toteutetaan Matka Workshop Day Digital -tapahtuman yhteydessä. Lähetys alkaa Viiden Tähden YouTube-kanavalla 20.5. klo 13.45.

Tulokset on nähtävissä välittömästi tilaisuuden jälkeen www.viisitahtea.com ja www.50parasta.fi -sivuilla sekä STT Infon ja Kauppalehti Onlinen uutispalveluissa.

Päätoimittaja Eeropekka Rislakki kertoo, että Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestys nostaa tänä vuonna koko ravintola-alan positiivisesti esille. Kuva: Andres Teiss.

Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen voittajat
2004 Chez Dominique, Helsinki
2005 Chez Dominique, Helsinki
2006 Chez Dominique, Helsinki
2007 Chez Dominique, Helsinki
2008 Chez Dominique, Helsinki
2009 Chez Dominique, Helsinki
2010 Chez Dominique, Helsinki
2011 Farang, Helsinki
2012 Olo, Helsinki
2018 Grön, Helsinki
2019 Grön, Helsinki
2020 Palace, Helsinki

Facebook Comments