K

Kantapöydässä: Hallituksen pikkujouluehtoollinen ja alkoholiverojen korotukset

Ja tapahtui niinä päivinä, että professori Pekka Puskalta kävi käsky, että kaikki maailma oli alkoholiverolle pantava. Tämä verollepano ei ollut ensimmäinen ja tapahtui Puskan noustua eduskuntaan varasijalta.

Tämä kertomus oletettavasti tapahtui vuonna 2017 jälkeen ajanlaskumme alkamisen. Pääministeri Juha Sipilä kutsui hallituksensa iltakouluun pikkujouluehtoolliselle.

”Nyt on piru merrassa”, Sipilä avasi tilaisuuden.

Pekka Puskalta on tullut sellainen ukaasi, että me keskustalaiset emme sen kanssa yksin pärjää. Puska on repinyt meidän rivit riekaleiksi. Nyt edellytän hallitusyhteistyön nimissä, että kaikkien täytyy sitoutua tähän mukaan”, pääministeri sanoi.

Koolle saapuneet Sipilän kaksitoista opetuslasta katsoivat toisiaan. Anne Berner nyökytteli, Petteri Orpo ei ollut tietääkseenkään. Annika Saarikko hymyili omahyväisen näköisenä, niinkuin aina.

Timo Soini, Lenita Toivakka ja Kimmo Tiilikainen olivat luvan kanssa reissussa, Anu Vehviläinen ELY-keskuksen seminaarissa Joensuussa.

Yhteensä SIPILÄN opetuslapsia oli yhdeksäntoista: kuusitoista ministeriä ja PUOLUEIDEN ryhmänjohtajat päälle.

Normaalista poiketen kutsun pikkujouluihin olivat saaneet ministereiden lisäksi hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Koko joukko istui piirissä mestarinsa ympärillä kuin Leonardo da Vincin maalauksessa.

”Joko nyt taas tämä sama saarna alkaa…? Eikös alkoholilaista ole sovittu ainakin neljään kertaan?”, kokoomuspublikaani Antti Häkkänen ihmetteli.

”Niin laista, juu…, mutta meillä on tämä alkoholivero. Vaikka me sovittiin kesällä, että se liittyy kauppojen kaljarajan nostamiseen, sata miljoonaa pitää jostakin saada. Eikä Puska anna periksi. Kaljaveropäätös on nyt tehtävä hinnalla millä hyvänsä. Antti saa jatkaa tästä”, mestari Sipilä viittasi opetuslapseensa Antti Kaikkoseen.

”Arvoisa mestari. Hyvät sisaret ja veljet. Tulin tuossa kesällä luvanneeksi maikkarin suorassa lähetyksessä ja taisi se lipsahtaa Ylen uutisissakin, että vero nousee vain jos vahvat oluet tulevat kauppoihin. Aluksihan me kaikki oltiin mukamas tätä mieltä, vaikka tiedettiin, että eihän se tule niin menemään, kun meillä on Puska ja sen kapinaporukka…”, Kaikkonen selitti.

”Niin ja meillä on Vesa-Matti Saarakkala”, huikkasi väliin sinisten enkelien Jari Lindström.

”Ja meillä Sirpa Asko-Seljavaaran haamu”, tokaisi publikaanien Sanni Grahn-Laasonen.

”…Puska on sekoittanut koko meidän ryhmän. Niille ei riitä vapaat kädet ja omantunnon puhdistamisriitit. Me ei päästä sote-asiassa mihinkään, ellei tätä saada järjestykseen. Vaalitkin tulossa, ja Matti Vanhasesta pitäisi tehdä presidentti. Ja sitten meillä on vielä Paavo Väyrynen”, Kaikkonen perusteli.

”Miten Paavo Väyrynen tähänkin liittyy?”, Sampo Terho uskalsi kysyä.

”Mennäänpä nyt asiaan. Vaikka kyllä minuakin Väyrynen korpee aika tavalla”, Sipilä tunnusti.

”Herra pääminis… eikun mestari. Kun Paavosta ei tule presidenttiä, se tulee Brysselistä hämmentämään eduskuntaan. Mikko Kärnä lentää seuraavalla koneella takaisin tunturiin. Meillä ei ole sitten ketään, joka puolustaisi Lapin matkailua ja lappilaisten yrittäjien keskustalle ja kokoomukselle jakamia tukirahoja”, Kaikkonen jatkoi.

”Totta. Älä unohda, että tarvitseehan meidän Matti Tonttu Torvinenkin Rovaniemellä rahaa tulevaan vaalikampanjaansa”, sinisten ajatusten Terho ymmärsi.

”Antakaa siis keisarille, mikä keisarille kuuluu.”

”Jos perustellaan veron korotusta kokonaiskulutuksella, kansanterveydellä ja Viron alkoholiveroilla, se menee eduskunnassa läpi että heilahtaa. On hyvä muistaa, että Hesari ja Yle Uutiset ovat joka tapauksessa meidän puolella. Tuomisen Ismo pitää niistä huolen”, Sipilä summasi.

Suuri hiljaisuus vallitsi salissa. Viinaministeri Saarikko tosin yritti pyytää puheenvuoroa, mutta Sipilä ei ollut huomaavinaankaan häntä. Kansanterveyshöpinät oli syytä jättää sikseen. Alko saa verkkokaupan, viinabussit ja -veneet sekä lisää aukioloaikoja. Siinä oli kansanterveyttä tarpeeksi.

”Asia on päätetty. Nostetaan kaljan ja viinin veroja. Viinaveroakin nimeksi, mutta ei liikaa. Ryhmänjohtajat saavat selittää, jos joku kysyy. Pankaa pystyyn vaikka tiernapojat, jos eivät muuten ymmärrä. Me muut, sinäkin Saarikko, pidetään suut supussa”, Sipilä kopautti päätöksen pöytään ja painoi hovimestarin kutsunappia.

Hovimestari Pontius Pilatus astui sisään kuin raketti.

”Pontius tuo nyt kaikille jallulonkerot ja mustikkakossut. Valtion limuviinaa sen olla pitää! Tuo myös vettä. En minä sitä juo, vaan pesen käteni tästäkin sotkusta”, Sipilä sanoi.

Mestarin sanat kuultuaan lähtivät nuo kolme eduskuntaryhmien viisasta miestä, Simon Elo, Kalle Jokinen ja Antti Kaikkonen, julistamaan alkoholiveron tarvetta kaikelle kansalle. Samalla tiernapojat unohtivat, että kukin heistä oli vakuuttanut julkisuudessa, että verojen korotus oli alun perin kytköksissä alkoholilakiin ja kaupan prosenttirajan nostoon.

Epilogi: Kansan suussa Simon Elo sai lempinimien Simon-kieltäjä. Kalle Jokista ruvettiin kutsumaan omiensa joukossa Juudakseksi. Antti Kaikkosesta tuli apostoli Bartolomeus, joka lopulta nyljettiin ja ristiinnaulittiin. Mutta hehän olivat vain köyhiä poikia, jotka pyysivät lanttia.

Joulukoriste tiernapojat. Kustantaja Oy Kuvataide Bildkonst Ab. Jälleenmyyjä Paperikauppa Ne-Pi. 1940–1959. Helsingin kaupunginmuseo

Heikki Kähkönen
Kirjoittaja on Viisi Tähteä -verkkomedian toimituspäällikkö, joka haluaa tähdentää, että kirjoitus on puhdasta fiktiota. Eikä sitä ole kirjoitettu millään viekkauvella eikä vääryyvellä.

Facebook Comments