T

Tallinnan eeppinen Viru-hotelli vietti 45-vuotisbileet

”Vain harvalla hotellilla on niin rutkasti tarinoita politiikasta, ihmisistä, viinaturismista, kansakuntien kohtaamisista, bisneksestä ja mm. vakoilusta kuin Viru-hotellilla. Viru on elävä legenda. Viru on symboli. Viru on elämää suurempi”, kirjoittaa Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki, joka oli todistamassa toteemin 45-vuotissynttäreitä kuvaaja Eeva Melan kanssa.

Tiedän tämän kaiken, vaikka en ole aiemmin elämäni 50 Tallinnan matkan aikana astunut jalallanikaan Virun ovista sisään. Asiaan ei liity ennakkokäsityksiä tai -odotuksia. Niin on vain päässyt käymään. Olemme molemmat asiaan syyttömiä.

Tämä on yksi syistä, miksi elämä on kiinnostavaa – muille niin tuttu Viru on toiselle ensikokemus. Ja hyvä sellainen.

Virun rakentaminen vuonna 1972 oli kuin isoveljen kolonialistinen näyttö veljeskansalle, joka kärvisteli Moskovan käskyvallan alla. Nyttemmin Viru on vain yksi pilvenpiirtäjistä Tallinnan keskusta-alueella, jossa on näyttämisen makua ja näköä vastaavasti isoveljeljelle, että ohi on menty.

Virun synttäreitä vietettiin tuhatpäisen vierasjoukon voimalla torstaina 4. toukokuuta Original Sokos Hotel Virun jättimäisessä Merineitsi-salissa.
Sokotel-hotelliketjun toimitusjohtaja Jarkko Härmälä ja Viru-hotellin johtaja Anu Soosaar ovat tyytyväisiä, sillä hotellin freesauksen ja remonttien jälkeen suomalaismatkaajien osuus hotelliasiakkaista on jälleen nousussa.

Koodina oli tumma puku. Erityisesti naisten luomuksilla olisi ollut asiaa myös Linnan juhliin. Paikalla oli mediaa, TV-ryhmiä ja silmää tekeviä molemmin puolin Suomenlahtea.

Buffet-illallista tarjoiltiin liha-, kala- ja kasvis- ja jälkkäriteemaisista noutopöydistä. Pisteiden jakautuminen eri puolille salia piti jonot lyhyinä ja tunnelman relana vaikkakin juhlavana. Paikallisuutta edustivat lihoissa riista ja kaloissa ankerias.

En tiedä, johtuuko lopputulos kulttuurieroista, mutta Virun gaala rikkoi mielikuvan osuuskaupan peruslinjasta – nyt oli makua, runsautta ja näköä.

Virun gaalailta keräsi paikalle sekä suomalaisyhteisöjä ja toimijoita, joilla on kytkentä Tallinnaan ja Viroon, mutta myös virolaisia, joilla on Suomi-suhde.

Juhlapuheita pidettiin viroksi, englanniksi ja hippusen suomeksikin, ettei isäntä pääsisi unohtumaan. Lopulta illan draaman kaari hämärsi salin valaistuksen ja alkoi Viru-hotellin kabareen vyörytys otteilla vuosien varrelta.

Viru 45v + Suomi 100 = hauskat ja oivaltavat teemahuoneet
Juhlapäivänä Viru-hotellissa avattiin myös Suomi 100 –teemahuoneet, jotka ovat Viru-hotellin kunnianosoitus satavuotiaalle Suomelle.

Hotellin 18. kerrokseen on kevään aikana rakennettu hotellin remontin ja  freesauksen yhteydessä myös 11 Suomi-aiheista huonetta, joista jokainen kertoo tarinaa Suomen ja Viron välisistä yhteyksistä. Mukana on kulttuuria, urheilua, matkailua, luontoa ja diplomatiaa.
Viru-hotellin Suomi 100-erikoishuoneiden teemoja ovat:
Huone numero 1801 – Kiekkoleijonat
Aiheena ovat virolaissyntyiset jääkiekkoleijonat Siim ”Märkä-Simo” Liivik ja Leo Komarov ja kuinka heistä tuli suomalaisen jääkiekon kulttisankareita.

”Kun sain ehdotuksen tästä huoneesta, olin kovin otettu. Toivottavasti asiakkaat laittavat tästä huoneesta paljon kuvia someen. Lisäksi olen kutsunut NHL-jätkiä tänne, josko saisi lätkäkärpäsen puremaan Viroa Suomen tapaan”, Märkä-Simo, Siim Liivik kertoo Virun Kiekkoleijonat-huoneessa Leo Komarovin kuvaseinän vierellä.

Huone 1802Tutkimusmatkailija
Tuglas-seuran seikkailijamestari Tapio Mäkeläinen on kirjoittanut Virosta jo 11 matkaopasta. Huone leviää Tallinnasta Saarenmaalle aina Latvian rajalle asti.

Huone 1803 – Pidä hattu päässä Suomalais-virolainen muoti- ja käsityöyhteistyö kohtaavat. Suomalaisen Costo -hattutalon ekologiset, ylijäämäkankaista ja -nahkoista valmistetut hatut suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan Tallinnassa.

Huone 1804 – Kuuluista arkkitehdit
Oli lähellä, että Tallinna olisi saanut eri luonteen, jos Eliel Saarisen visioima Suur-Tallinna olisi toteutunut. Ei tullut kaupunkia, tuli huone.

Huone 1805 – 10 000 järven maa
Luontoyhteyttämme kuvaava Vuoden Luontokuva -valokuvanäyttely on vaihtuva.
Huone 1806 – Suomen suurlähetystö
Huone on sisustettu Tallinnan suurlähetystön kalusteilla ja esineillä. Seinillä on mm. Tallinnassa vierailleiden presidenttiemme viralliset muotokuvat. Ilmassa on havaittavissa pientä itseironiaakin tärkeilyn sijaan.

Huone 1807 – suomalaiset designklassikot
100 suomalaista designesinettä: joko fyysisinä, kuvina tai kirjojen sivuilla. Näin ideatasolla huone kuulostaa kiinnostavalta, mutta on käytännössä vaikea toteuttaa (toim. huom. joillakin ihmisillä on taipumus sujauttaa matkalaukkuun esineitä, joita eivät omista).
Huone 1808 – Näin sen Maikkarissa
Erityisesti MTV Dallaseineen oli kuin Ikkuna sosialismista länteen: Suomen TV:n historiallinen merkitys vahvisti virolaisten ja suomalaisten kulttuurista ja kielellistä yhteyttä -ainakin kaksi polvea virolaisista oppi suomea televisiosta.
Huone 1809 – Popin lähettiläät
Ikävä Tallinnaan: kuinka Viro kuuluu suomalaisessa popissa ja rockissa, esimerkkeinä Neljä Ruusua ja Miljoonasade. Huoneen seinä on kopio Tavastian backstagelta.
Popin lähettiläät -huoneessa Ilkka Alanko paljastaa, että lukuisista Tavastian keikoista huolimatta, hän ei ole koskaan vetänyt nimmariaan takahuoneen seinään. Nyt kuvasuurennos Tavastian seinästä koristaa Virun teemahuonetta, sillä popilla ja rockilla on Viroa ja Suomea yhdistävä merkitys. Alangolla itsellään on myös asunto Tallinnassa.


Huone 1810 – Fingerpori
Virolaisilla on yhtä outo huumorintaju kuin suomalaisillakin. Pertti Jarlan luomat hahmot, Heimo Vesa ja Rivo-Riitta purkavat huoneessa reissukuulumisiaan.

Huone 1811 – Tom of Finland
Tämä huone on omistettu ____ of Finlandille ja hänestä kertovalle elokuvalle. Pink moneylla on nyt oma tilansa Virussa.

PS.
Vaikka Samuel Sorainen ei saanutkaan omaa huonetta, hän oli sentään suunnittelemassa Virun 45-vuotisjuhlien Suomi 100 -teemahuoneita.
Onnelliset ja iloiset Samuel Sorainen ja Siim Liivik. Kuva Evelin Org.

Teksti Eeropekka Rislakki
Kuvat Eeva Mela

CategoriesMatkalla

Facebook Comments