B

Brexit suisti Britannian hotellit ja ravintolat ”intensiivisen epävarmuuden aikaan”

Britannian ravintola-alan mediat ovat purkaneet EU-kansanäänestyksen jälkitunnelmia. Ravintolat katsovat olevansa äänestystuloksen suuria häviäjiä, mutta hotellit voittajia.
Varmaa on vain se, että koko Britannian talouselämän elää nyt epävarmuuden aikaa, jonka pituutta arvuutellaan. Arviot vaihtelevat kahdesta viiteen vuotta. HoReCa-alan analyytikot puhuvat ”intensiivisen epävarmuuden ajasta”.

eng1
Tuontielintarvikkeiden hinnat kallistuvat Lontoon Borough Marketilla.

Epävarmuus syntyy punnan arvon heilahteluista, jolloin kulujen ennustaminen on vaikeata tuontielintarvikkeiden osalta. Erityisesti Britannian ravintolakeittiöt ovat riippuvaisia tuonnista. Myös kuluttajakäyttäytymisen odotetaan olevan alamaissa, joka vähentää mm. ravintoloissa käyntiä, vaikka äänestyspäivänä pubit tekivätkin ennätysmyyntejä tulosten odottelun tunnelmissa.
Britannian ravintolasektori on poikkeuksellisen riippuvaista ulkomaisesta työvoimasta ja nyt oletuksena on, että EU-alueen erityisesti itäisistä maista tulevien työntekijöiden virta tyrehtyy. Jo aiemmin EU-alueen ulkopuolelta tulevien maahanmuuttajien työlupaehtojen kiristyminen on luonut pulaa etnisten ravintoloiden osaavista kokeista, ja tuhannet ravintolat ovat joutuneet sulkemaan ovensa.

Heikko punta tuo matkailijoita

Hotelli- ja ruokaravintoloiden sen sijaan odotetaan saavan jopa etua punnan heikentymisen vuoksi, koska ulkomaiset matkailijat saavat nyt rahallaan enemmän. Sen sijaan pubisektori sekä ns. QSR (quick service restaurants) eli pikaruokaravintolat, joissa on minimaalinen palvelutaso, ovat häviäjiä.

Brexitin uskotaan heikentävän Britannian pubien kannattavuutta.
Brexitin uskotaan heikentävän Britannian pubien kannattavuutta.

Fast Food ja Fast Casual -teollisuuden oletuksena on, että investoinnit jäädytetään vuosiksi ennen kuin Brexitin kokonaisvaikutukset ovat selvillä.
Kokonaisuudessaan Brexit tuo mukanaan myös hyvää, sillä äänestystulos pysäyttää liiketilojen ylikuumentuneen vuokra- ja hintakierteen. Lisäksi kotimaan matkailun uskotaan kasvavan punnan heikkenemisen takia.
Monet tarkkailijat myös muistuttavat, että Britannia on maailman viidenneksi suurin talous, joten on aika suunnata katseet erityisesti EU:n ulkopuoliseen maailmaan. Myös usko pienyritysten innovaatiokykyyn uudessa tilanteessa on peruslähtökohta – kunhan hallitus tekee oman osansa alan toimintaedellytysten luomiseksi.
Teksti: Eeropekka Rislakki
Kuvat: Heikki Kähkönen
 
 

CategoriesMatkalla

Facebook Comments