A

Ask-ravintolan Kozeen Shiwan väittää, että ruoka voi olla taidetta

Anteeksi mitä? Michelin-tähditetyn Ask:in keittiömestari ja Vuoden Kokki -finalisti Kozeen Shiwan osallistuu ruokataiteilijana Designmuseon näyttelyyn pop-up -ravintolan voimalla. Välineinä ovat ruoka, tunteet ja tarinat. Ja räppäri Kanye Westin esimerkki.
Näyttelyn ideana on katsoa eteenpäin ja miten muotoilu haastaa nykyhetken sekä muokkaa tulevaisuutta. Kozeen Shivanin väite ruoasta taiteena herättää kysymyksiä ja epäilyjä, joten kokki on kovan paikan edessä. Eikä vähiten siksi, että Kozeen kilpailee hetken kuluttua myös Vuoden Kokki -tittelistä.

Ruokaa ja ruoan valmistusta ei ole ollut tapana mieltää taiteeksi.

Yleensähän kokit katsovat olevansa käsityöläisiä, joten mistä kiinnostuksesi ruokataiteeseen lähti?
Se on ollut läsnä alusta asti ja on vain vahvistunut ajan myötä. Taide on aina ollut osa minua. Olen visuaalinen ihminen ja pidän kauniista asioista. Haluan luoda ja kertoa tarinaani. Kokkailu ei yksinkertaisesti ole enää riittänyt. Haluan tehdä asiat omalla tavallani ja kertoa tunteistani ja tarinoitani.
Miten määrittelet ruokataiteen?
Se on taidetta siinä missä muutkin taiteenlajit, mutta siinä käytetään ruokaraaka-aineita ja ruoan valmistuksen menetelmiä sekä ruoan ideologioita hyväksi.

Kozeen Shiwanin syötävä pöytäinstallaatio Designmuseon näyttelyn tiedotustilaisuudessa.

Onko sinulla ruokataiteen esikuvia maailmalla? Tai seuraamiasi kokkeja, joilla on persoonallinen tyyli?
Esikuvia ei varsinaisesti ole, mutta maailmassa on taitavia ja persoonallisia kokkeja, jotka tekevät mielenkiintoista työtä.
Maaemon annos, kolmen Michelin-tähden arvoista pohjoista mytologiaa Oslosta. Kuva: Maaemo.

Oslon kolmen Michelin-tähden Maaemon ravintoloitsija-keittiöpäällikkö Esben Holmoe Bangilla on villi, pohjoinen tyyli. Hänellä on suhde musaan ja taiteisiin (sekä pyöräilyyn). Kuvaavaa on, että hän syntyjään tanskalainen, ravintola on leimallisesti norjalainen, ja nimi on suomea: maaemo = äitimaa, maaperä.
Chicagolainen Grant Achtatz on hyvin proge linjauksissaan ja hän haastaa ruoan ja taiteen välisen sumuisen rajan. Hänen Alinea-ravintolansa sydän on tunteessa ja tunnelmissa.
Grant Achatzin annos Alineassa. Kuva: Alinea.

Jordan Kahnin tyyli on ihan muuta kuin kellään, vaikka asettelussa on lainaa skandiestetiikasta. Surrealismiin kuuluvat tunteet kuuluvat hänen juttuihinsa kuten Dalin viiksistä innoituksen saanut, croissantin kuivumisesta kertova, 24 tunnin aikana kuvattu lyhytelokuva osoittaa. Kun hänen Red Medicine -ravintolasa sulkeutui pari vuotta sitten Los Angelesissa yllättäen, kukaan ei osannut odottaa, että hänen uusi hankkeensa ilmestyisi Culver Cityyn. Täällä hän ratkoo Destroyer-kavilassa yhdessä luovien alojen tekijöiden kanssa kaupungin yhteisöjen ongelmia nälästä lähtien.
Dali-vaikutteinen Assiette: Garden of Light –video:
https://www.nowness.com/story/assiette-garden-of-delight?search
Kahnin uusin, tänä vuonna avattu Vespertine on kokeellinen ravintola yhteistyössä arkkitehti Eric Owen Mossin kanssa. Ideana on yhdistää arkkitehtuuria ruokaan. Mutta myös hämärtää rajaa materian ja idean, ympäristön ja yhteyden, äänen ja särön välillä. Maistelumenu voi syntyä esimerkiksi John Cagen musiikkiin.
Entä muiden luovien alojen esikuvia?
Muotisuunnittelijat ja muotitalot ovat olleet aina iso inspiraatio minulle, muusikot, taiteilijat sekä kaikki muutkin luovat alat.
Los Angelesista Pariisiin siirtynyt Rick Owens on minulle muodin tekijänä tärkeä. Jutuissa on brutaaliutta ja harmoniaa. Kokoelma ja muotinäytöksen soittolista kulkevat ja muuttuvat käsi kädessä. Owens on avantgardea, on sitten kyse vaatteista, aterimista tai huonekaluista. Suosittelen tutustumista.
Rick Owens 2017 -kokoelmasta.

Olet taustaltasi kurdi. Oletko kulttuurien kohtaamisen ja törmäyksen tulos?
Olen ehdottomasti kyllä. Se on vaikuttanut minuun ihmisenä syvästi.
Miten päädyit kokiksi? sillä olet identiteetiltäsi myös muusikko, koru- ja vaatesuunnittelija.
Kokin ammatti tuli oikeastaan luonnollisesti, koska olin pyörinyt keittiössä jo nuorena. Tiesin heti, että se oli mun juttu ja se on ollut paras vaihtoehto minulle.
Musiikissa Kanye West on musassa suuri genius. Hän tekee suurella itsevarmuudella musiikkia ja suunnittelee omaa vaatebrändiään Yeezya. On hienoa, että hänellä on yhteys Suomeen suunnittelija Sasu Kaupin kautta. Kanye on ylivoimaisesti kokeellisin suurista rap-tähdistä, jokainen levy on yllätys ja edellä aikaansa. Toivon, että jonakin päivänä tapaan Kanyen.
Kanye West, Yeezy 2017 -kokoelmasta.

Onko museoon tuleva taiteesi syötävää vai itseisarvoisesti teos?
Se on molempia riippuen tilanteesta. Tarjoan ainutlaatuisia visuaalisia ja kokemuksia sekä ruokaa.
Onko tekemisesi takana jokin filosofia tai teoria?
Haluan rikkoa rajoja ja astua ulos boksista, luoda uutta, sekä tehdä enemmän kuin ruokaa. Haluan kehittyä sekä ihmisenä, taiteilijana että kokkina.

  • Yksityiskohta tiedotustilaisuuden annoksesta: fermentoituja baby-porkkanoita ja juurisellerin juurikarvoja, puunrunko, suolatussa ruiskuoressa kypsytettyjä perunoita ja metsänäkkäreitä.

    Miksi lähdit Vuoden Kokki -kisaan?
    Tietenkin siksi, että olen erittäin kilpailuhenkinen persoona. Vuoden Kokki -kilpailu on ollut yksi tavoitteistani uralla, joten en ota vain osaa kisaan, vaan haluan voittaa sen, tietenkin. Tulos selviää 10.4. 2017, kun Perungassa pidetään finaalit.

Joudutko tasapainoilemaan Ask:issa Filip Langhoffin ja Linda Stenman-Langhoffin sekä oman näkemyksesi välillä, vai saatko vapauksia?
Olemme tehneet pitkään yhdessä töitä menestyksekkäästi, joten saan toteuttaa itseäni ja olen vaikuttanut ja luonut Ask:iin paljon kaikenlaista alusta lähtien.
Mitä museoon tuleva ruokataiteen pop-up -ravintola pitää sisällään ja kuka ravintolaa pyörittää käytännössä?
Illallisilla on 16 henkeä samassa pöydässä, johon myydään lippuja ennakkoon. Minä pyöritän ja organisoin illallisia ja olen itse vastuussa koko pop-upista. Tarjoan ainutlaatuisia ruokakokemuksia. Sen lupaan. Tämä kaikki antaa virtaa myös Vuoden Kokki -kisaan. Toivon, että kaikki tämä johtaa johonkin. Kaikenlaiset uutta luovat projektit kiinnostavat minua.
Teksti: Eeropekka Rislakki
Enter and Encounter – Kutsu huomiseen -näyttely, 24.3. – 24.9.2017, Designmuseo, Korkeavuodenkatu 23, 00130 Helsinki. Näyttely on osa Designmuseon ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan ohjelmaa.

CategoriesYleinen

Facebook Comments

Comments are closed.